Archimedia - A Bimonthly Newsletter Published by Bekir Kemal Ataman

ArchiMedia logo
Mektup No: 10 | Ocak 1995


Merhaba,

Bu ay sizlere önemli bir haberimiz var. Türkiye'de, belki de arsivcilik tarihinde ilk defa, ciddi boyutlarda eksikligi duyulan önemli bir kisim malzeme artik bulunabiliyor. Bunlarin basinda restorasyon malzemesi var. Ikinci sirada ise renkli kodlama sistemleri yer aliyor. Türkiye'de Arsivcilik Bölümlerinin kurulmaya baslandigi 1987-88'den beri aramakta oldugumuz ve bulunamamasi bir yana, kimsenin yerli olarak üretmeye de yanasmadigi en önemli malzemelerden bir kismi, yakin zamanlarda ithal edilmeye baslandi. Arsivcilik dünyasi olarak, bu tür malzemeyi ithal etmeyi akil edenlere tesekkür borçlu oldugumuz kanaatindeyiz. Bunlarla ve çogu yerde bulunabilen bir kisim malzemelerle ilgili özel bir bölüm hazirladik. Faydalanacaginizi umariz.

`Yayinlar' bölümümüz için malzeme tararken ilginç bir katalogla karsilastik: Tasra Yayinlari Katalogu. Sahaf Librarire de Pera tarafindan hazirlanan bu katalogda, tasrada veya tasrayla ilgili olarak üç büyük kentte yayinlanan kitaplarin bir listesi yer aliyor. Özellikle toponimi (yer adlari) veya yerel tarih üzerine çalisanlar için esi bulunmaz bir kaynak oldugu kanaatindeyiz. Biz buradan toponimiyle ilgili dört kitap seçtik. Bunlarin biri 1964 baskisi olmasina karsin--bizce--burada yer alacak kadar ilginç bir çalisma (tabii künyesinden anlasildigi kadariyla). Isin güzel tarafi, katalogda yer alan yayinlarin bibliyografik künyelerini bulabilmenin ötesinde bu kitaplara fiilen ulasip satin alabilme imkaninin bulunmasi. Ilgilenenler için Librarie de Pera'nin adresi `Malzemeler' bölümünde var.

`Yayinlar' bölümümüzde, diger künyelerin yanisira, Murat Çelik'in seçtigi, Türkiye'de devlet ve bürokrasiyle ilgili dört makale künyesi daha var. Arsivcilik dünyasinda pek tartisilmayan ama arsivcilik felsefesi açisindan önemli bir konu.

Geçen sayida sözünü ettigimiz, Kadin Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfi'nda 24-26 Ekim 1994 tarihlerinde gerçeklesen, `Geçmisimiz, Günümüz, Gelecegimiz: Kadin' konulu ve Londra'daki Fawcett Kütüphane-si'nde arsivci olarak çalisan Anna Greening'in konusmaci olarak katildigi atölye (workshop) üzerine, Edine Süleymanoglu'nun gözlemleri de bu sayidaki farkli köselerimizden.

Saygilarimizla,
Marmaralilar adina B.K. Ataman


Malzeme Malzeme Malzeme Malzeme Malzeme Malzeme Malzeme Malzeme

Restorasyon Malzemesi: Türkiye'nin en büyük sahasarindan biri olan Librarie de Pera, sahibi Ugur Güracar'in konuya duyarliligi sayesinde artik restorasyon malzemeleri de satacak. Türkiye distribütörlügünü Alba Ltd.'in yaptigi ve Librarie de Pera tarafindan satisa sunulan Alman Neschen firmasinin ürünleri arasinda; Japon kagidi, muhtelif renklerde kendinden yapiskanli asitsiz cilt bezi, Japon kagidindan yapilma asitsiz seloteyp (suyla ve asetonla çözülen cinsleri mevcut), yine Japon kagidin-dan yapilma asitsiz seloteyp türünde cilt mentesesi (bunun beyaz ve sararmis kagit tonunda olanlari var), yine kendinden yapiskanli seffaf kaplama filmleri (bunlarin parlak, yari-mat ve mat türleri ve muhtelif kalinliklarda olanlari mevcut; özellikle harita ve fotograf kaplamasinda kullanilmasi düsünülebilir ve tabii ki asitsiz) ve muhtelif laminasyon cihazlari yer aliyor. Sayin Güracar önerimiz üzerine asitsiz kagit tedarik etmeyi de kabul etti. Su siralar nem ve isi ölçme cihazlari için bayilik anlasmasi yapmakla mesgul. Zaman içinde arsivcilikle ilgili her türlü malzemenin bir arada bulunabilecegi bir dükkan açmaya da ikna ettik. Fiyatlari da inanilmaz derecede makul. Örnegin, Japon kagidindan seloteyp (5m.lik rulo) 20-25 DM, mekanik nem ölçme cihazlari 25-30 DM'den basliyor; bir hafta süreyle hem nemi hem isiyi otomatik olarak kaydeden termohigrograsar için 1500 DM'ye kadar çikiyor.

Adresi: (Dükkan ve yazisma adresi) Librarie de Pera, Galip Dede Caddesi, No: 22, Tünel 80050 ISTANBUL. Tel.: (212) 252 30 78, 245 29 98; (Büro) Sofyali Sokak No: 32/4, Tünel 80050 ISTANBUL. Tel.: (212) 252 80 10, 252 30 78, 293 86 72 Fax: (212) 249 16 24 .

Renkli Kodlama Sistemleri: Önce, bilmeyenler için renkli kodlamanin ne oldugunu anlatalim: Her bir rakam ya da harfin farkli bir renkle gösterildigi ve ayrica yaziyla da yazildigi bir etiketleme sistemi. Etiketler, dosya üzerinde önceden belirlenen bir noktaya yapistiriliyor. Ayni hanedeki rakamlar (ya da harser) ayni hizaya geldigi ve her bir rakam hep ayni rengi tasidigi için, raf üzerine dizildiginde uzayip giden renk seritleri görüyorsunuz. Renkler, onlar hanesinde on dosyada bir, yüzler hanesinde yüz dosyada bir, binler hanesinde bin dosyada bir, vb. degisiyor. Dolayisiyla, herhangi bir dosya herhangi bir nedenle yanlis bir yere kondugunda, farkli rengi nedeniyle hemen siritiyor. Tabii rek körü degilseniz. (Renk körleri de etiket üzerine basili rakam ya da harseri kullabiliyor.) Etiketlerde kullanilan mürekkep özel islemlerden geçtigi için, matbaa mürekkepleri gibi zamanla solma sorunu yok. (Uzun süredir rafta duran renkli kapakli kitaplarinizin cilt sirtiyla yüzleri arasindaki renk farkina bakansaniz ne demek istedigimi anlarsiniz. Bu sorun, özellikle kirmizi esasli renklerde çok belirgin.).

Renkli kodlama, etiketleri, kendi sik dosyalari ve raf tertibatiyla komple bir sistem olarak satiliyor. Raf tertibatinin özelligi, aralarda dikmeler olmadan, tek parça halinde kurulabilmesi. (Herhangi bir zamanda rasarinizdaki bosluklari gidermek için malzemenizi bir raftan digerine kaydirmak zorunda kaldiysaniz, bu islemin ne kadar yorucu oldugunu bilirsiniz. Kesintisiz raf sisteminin avantaji, bu derdi asgariye indirmesi. Malzemenin büyük çogunlugunu yalnizca ayni raf üzerinde yatay olarak kaydiriyorsunuz. Dikey hareket asgariye iniyor, dolayisiyla egilip kalkma derdi fazla olmuyor.)

Renkli kodlamanin alfabetik olanlari--kod sayisinin çoklugu nedeniy-le--biraz karmasik olabilir, en azindan hangi harfin hangi renkle kodlandigini ögreninceye kadar. Ama sayisal olanlari çok pratik. Özellikle bankalarda ve sigorta sirketlerinde yahut personel sicil dosyalari gibi numaraya göre düzenlenen çok sayida vaka dosyasinin bulundugu uygulamalar için ideal. Sistemin tek dezavantaji biraz pahali olmasi, ama dosya kayiplarindan dogan zararlarin maliyetini sifirlayacagi kesin.

Adresi: (Türkiye Mümessili) Cen Ltd., Eski Büyükdere Cad. Yamaç Sok. No: 17/3, 4. Levent, ISTANBUL. Tel. ve Fax: (212) 280 90 98, 270 22 46.

Diger Malzeme: Fotograflarda, özellikle negatif ve dia film üzerinde parmak izi birakmamak için, en yakin spor malzemeleri satan magazaya gidip bir çift merasim eldiveni satin alin. Fiyati 40-50.000 TL arasinda.

Fotograf filmlerini (özellikle negatiseri) arsivlemekte zorlaniyorsaniz, fotograf malzemeleri satan bir dükkanda, bu amaçla yapilmis özel yapraklari ve uygun klasörleri bulabilirsiniz. Bu yapraklar, seritler halinde birbirine yapistirilarak arada bir film seridini alacak kadar bosluk birakilmis iki tabakadan olusuyor. Filmi belirli araliklarla (35 mm.filmler için altisar pozluk seritler halinde) keserek bu bosluklara yerlestiriyorsunuz (mikrofilm ceketlerinde oldugu gibi). Bir yaprak, bir makara filmi alacak sekilde tasarlanmis. Bulabilirseniz polyester esasli olanlari tercih edin ve kesinlikle yagli kagit türü malzemeden uzak durun. Asetat esasli olanlarin fiyatlari (100 yapraklik paketler halinde) 35 mm.lik film için 1.900.000 TL, 6X6'lik film için 670.000 TL. Istanbul'da oturanlar, fotograf malzemeleri satan dükkanlari Sirkeci'de toplu halde bulabilir.

Depolardaki tozdan yakiniyorsaniz, kendi sagliginiz için önlük, eldiven ve en önemlisi maske kullanin. Tozlu ortamlarda çalisan isçilerin ya da cerrahlarin kullandigi maskeler isinize yarar. Ameliyat maskelerini en yakin eczaneye sorabilirsiniz. Korkmayin, çok ucuz. En son satin aldigimda tanesi 3.000 TL idi. Simdi herhalde 10-15.000 TL civarindadir.

Kadin Eserleri Kütüphanesi'nde bir dizi konferans veren Anna Greening, evraklari asitsiz kagittan yapilma bir kapakli dosya içinde sakladiginiz takdirde, sararmalari büyük ölçüde engelleyebileceginizi söylemisti. Bu tür bir dosyayi, bir tabaka asitsiz kagit alip, kesip katlayarak kendiniz de yapabilirsiniz. Maliyeti herhangi bir telli dosyadan çok fazla degil. Greening, ayni yöntemin ciltli malzeme için de uygulanabilecegini belirtmisti. Bunun için, ilkokulda kitaplari kaplarken izlediginiz yöntemi kullanabilirsiniz. Tek fark, kaplama kagidi olarak asitsiz kagit kullanmak ve kaplama malzemesini kapak içine seloteyple yapistirmamak. Bu yöntem, orijinal ciltlerin sirtina numara vb. yazma derdini de ortadan kaldiriyor. Greening, cildin dagilmasini önlemek için, bagcikli dosyalara benzer bir yöntem izlenerek, ciltli malzemenin çepeçevre baglanmasini da önermisti. Ancak, cilde zarar vermemek için ip yerine pamuklu kumastan yapilma genisçe bir kurdele türü malzeme kullanmak gerekiyor. En elverisli malzeme, en yakin tuhafiyecide bulabileceginiz ekstrafor. Metresi 2.000 TL civarinda. Toptan alirsaniz daha da ucuza gelebilir.


Konferans Konferans Konferans Konferans Konferans Konferans Konferans

Londra Fawcett Kütüphanesi arsivcisi Anna Greening, 24-26 Ekim 1994 tarihleri arasinda Istanbul Kadin Eserleri Kütphanesi'nde "Geçmisimiz, Günümüz, Gelecegimiz: Kadin" konulu arsiv atölyesinde konustu. Bayan Greening 3 senedir adi geçen kütüphanede arsivci olarak görev yapiyor.

Bu atölye düsüncesi Uluslararasi Kadin Kütüphaneleri Konferanslari sirasinda baslamis. Amaç kadinlarla ilgili dökümanlari bir araya toplamak, dolayisiyla tarihin kaynaklarini korumak ve gelecege ulastirmak. Bu düsünceler ve iletisimler dogrultusunda Anna Greening davet edilmis. Üç gün boyunca verilen konferanslar belli bir düzen içinde ve birbirinin devami seklindeydi.Öncelikle arsivin ne oldugu ve kadin kütüphanesi arsivlerinin farkliliklari incelendi. Arsiv yönetimi için ne gibi stratejilerin nasil ve neye dayanarak belirlenebilecegi, arsivlerin fiziksel ve entellektüel kontrollerinin birbirine bagliligi ve hangisinin öncelikli, hangisinin sonraki asamalarda yapilmasi gerekliligi konusuldu. En sonda da Fawcett Kütüphanesi hakkinda genel bilgi ve Istanbul Kadin Eserleri Kütüphanesi'nin sorunlari ve çözümler konusuldu.

Tüm bu konusmalarda özellikle incelenen düsünceler: Arsivler çogunlukla kopyasi olmayan malzemelerdir. Öncelikle arsivin güven içinde korunmasi saglanmali sonra okunmaya açilmalidir. (Önce fiziksel sonra entellektüel kontrol). Arsivin fiziksel korunmasi için yangina, su basmasina, yüksek - alçak isi degisikliklerine, haserata, hava kirliligine karsi önlemler almak sart. Örnek olarak her arsiv odasina konabilecek elektronik isi ve nem ölçen pratik bir higrometre gösterildi. Ingilteredeki fiyati 32 pound. Her gün arsiv odalarinda gezip bu ölçümleri kaydetmek uzun vadede koruma için önemli olabilir. Ayrica hem arsivcinin hem de arsiv malzemesinin sagligi için mümkün oldugunca (bez ) eldiven ile çalisilmali. Eger odalarda su borusu varsa (ki olmamali) yalitim sistemleri daha da önem kazaniyor. Ani su basmalarina karsi hazirlikli olmali. Rasara yerlestirilen kutular içindeki malzemenin yere paralel olmasi da malzemeyi koruyan bir etken. Çünkü yere dik olan özellikle kagit malzeme bükülüyor. Yere paralel üst üste yerlestirilmis kutular arasindan bir kutu gerektiginde, üstteki kutular kaldirilarak (aradan çekistirmeden) gerekli kutuya ulasilmali.

Bu çesit fiziksel korumalarin yaninda entellektüel ulasim için malzemenin nereden ve ne zaman alindigi belirtilmeli. Okuyucunun belgeye ulasim yöntemiyle arsivcinin malzemesi genellikle farklidir. Belgenin arsiv binasi içinde nerede oldugu çalisan arsivciyi ilgilendirir. Ayrica bu bilgiyi sadece çalisanlarin bilmesi bir çesit güvenliktir. Arsivin kurulusu sirasinda, her çesit belgenin kabul edilip edilmeyecegi belirlenmelidir. Zaman geçtikçe arsiv malzemesi; fotograf, elektronik arsivler gibi çesitlenmekte oldugu için bu konuda önceden karar alip bir politika saptamak, yerden ve zamandan tasarruf saglar. Ayrica önerilen bir kisim malzemenin reddinde makul bir sebep teskil eder. Arsivler kisi yada kurulustan teslim alinmadan önce bir anlasma imzalanir. Böylece o kisinin varislerinin o arsivi geri istemek gibi haklari olup olmadigi belirlenir. Çesitli arsiv elde etme metodlari var. Bunlardan biri proaktif, yani arsiv sahibine gidip arsivlerini devralmayi önermek, digeri reaktif yani arsiv sahibinin önerdigi arsivleri almak.

Arsiv her ne sekilde elde edilirse edilsin, yukarida bahsedilen güvenlik önlemleri detay diye nitelendirilmeden mutlaka yerine getirilmeli ki Ingiliz arsivcilerin dedigi gibi " Archives are forever" yani " Arsivler tüm zamanlar içindir" sözü daim olsun.

Edine Süleymanoglu


Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim

Özel Sektör

Akbank T.A.S.: Bankacilik hizmetleri kapsaminda yer alan her türlü faaliyeti gerçeklestirmek amaci ile 1948 yilinda kurulmustur. Kurulusun bünyesinde, yaklasik 500 sube ile 8000 personel bulunmaktadir.

Sube ve Genel Arsiv Isleri Talimatnamesi'nin 1985 yilinda hazirlanis olmasi dikkat çekicidir. Söz konusu talimatname, ana hatlari ile kurulusta gerçeklestirilmesi muhtemel olan tüm arsiv hizmetlerini organize etmektedir.

Akbank Umum Müdürlügü ve subelerde üretilen evrak, çogunlukla kagit formda bulunmaktadir. Yürütülen islemlerin dogal bir sonucu olarak mali nitelikli evrak, miktar ve deger açisindan büyük önem arzetmektedir. Gelen ve giden evrak, hem merkezi haberlesme biriminde hem de departmanlarda kayitlara geçirilmektedir. Tahmin edilebilecegi gibi vaka dosyalari ezici bir çogunlukla varlik göstermektedir.

Bagli birimlerde üretilmis ve aktif dönemini (genellikle 2-3 yil) tamamlamis evrak, Maltepe'de bulunan Genel Arsiv Dairesi'ne (G.A.D.) nakledilmektedir. Bu belgeler, küçük torbalara yerlestirilmek suretiyle agizlari mühürlü oldugu halde torba, sandik veya kolilere konularak G.A.D.'ne transfer edilmektedir. Bu safhada, Kütük Föyü tutulmaktadir. Islemin bir sonraki asamasinda, ilgili subeye föyün bir kopyasi bilgi ve arastirma araci mahiyetinde ulastirilmaktadir. Genel Arsiv Dairesi, organizasyon içerisinde Genel Muhasebe Müdürlügü'ne bagli bir pozisyonda bulunmaktadir. G.A.D.'ne--1964 yilinda--arsiv binasi olarak insa edilmis, toplam 15 kattan olusan 3 ayri bina tahsis edilmistir. Her kat, 800 metre kare civarinda bir alana sahiptir. Binalar açik raf (çelik) sistemi ile donatilmis durumdadir. G.A.D.'nde uygulamalar 1 lise mezunu, 1 ortaokul mezunu ve 2 ilkokul mezunu personel vasitasi ile islerlik kazanmaktadir. Depo içerisindeki yerlesim ve numaralama daire personeli tarafindan yürütülmektedir. Deponun temizligi periyodik olarak disaridan temin edilen kisilrce yapilmaktadir. Ayda bir olarak genellenebilecek hasere ilaçlama faaliyetinde Zinon adli ilaç kullanilmaktadir.

Daireye gelen evrak 10 sene sonra imha edilmektedir. Saklama sürelerini doldurmus olan evrak müfettis ve idareciler huzurunda hamur haline getirilmektedir. Bu islem, dönüsüm konusunda faaliyet gösteren bir firmada gerçeklestirilmektedir. Sadece subelerde bazi kritik belgelerin yakilmasi uygun görülmektedir.

Kurulusun normal is akisi esnasinda, hesaplarda görülebilecek tutarsizliklar veya herhangi bir ihtiyaç halinde, müfettisler veya ilgili subeler arsive müracaat etmektedirler. Istanbul subeleri genellikle bizzat arsive gelerek arastirma yapmaktadirlar. Anadolu subeleri ise arsivden talep etmektedir. Akbank, gelecekte mikroform veya bilgisayar teknolojisini arsiv uygulamalarinda kullanabilmek amaciyla arastirmalar yapmaktadir. Aktif düzeyde, olusturulan bir komisyon vasitasiyla belgeler analiz edilmekte ve hangi evrakin elektronik formda kullanilabilecegi tespit edilmektedir. Bu çalisma neticesinde, kullanimi yayginlastirilacak elektronik posta vasitasiyla haberlesmede yeni bir boyuta geçilecektir. Söz konusu projeler kanuni altyapinin yetersizligi münasebetiyle yavas bir gelisim seyri göstermektedir.

Adresi: Akbank Türk Anonim Sirketi Sabanci Center Levent/ISTANBUL Tel: 270 00 44

Güzide Kolukisa

Tarihi Arsivler

Dolmabahçe Sarayi Arsivi: Topkapi Sarayi kadar genis ve sumullü olmasa da son devir için oldukça önemli belgeleri içeren Türkiye'deki ikinci saray arsivi kuskusuz ki Dolmabahçe Sarayi arsividir.

Hazine-i Hassa arsivi adiyla da anilan arsivin ana kismini Hazine-i Hassa Nezareti evraki olusturmaktadir. 1839 yilinda Sultan Abdümecid tarafindan sarayin maliyesinin pratik denetimi için kurulan Hazine-i Hassa, 2. Abdülhamid zamaninda görevlerinin artmasi ile II. Mesrutiyetin hemen ardindan Maliye Nezaretine baglanmis, 1908 yilinda da Umum Müdürlügüne çevrilerek feshedilmistir. Temel görevleri; padisah, haremi (ailesi), saray memurlari ve sarayin giderlerini karsilamak, memurlarin maaslarini vermek, padisahlara devlet bütçesinden ayrilan kismi idare ederek denetlemek, degerli maden gelirleri ve hünkarin sahsina ait mülkü isletmek, kisacasi sehriyari islerin düzenini saglamakti.1

1978 yilinda ise, Hazine-i Hassa'nin faaliyetleri sonucu ortaya çikan ve sarayda kalarak, Basbakanlik Osmanli Arsivine herhangi bir yolla havale edilmeyen belgelerin tasnifi yoluna gidilmistir. Böylece, Topkapi Sarayi arsivi'nin tasnifinde de bulunan Zarif Orgun'un baskanligindaki bir komisyon, ilkin 1978 yilinda ardindan da 1985 yilindaki aralikli çalismalari ile belgeleri tasnif yoluna gitmistir. Üzerinde, Topkapi Sarayi'ndaki tasnif sisteminin uyulandigi anlasilan belgeler, evrak ve defter olmak üzere iki ana seri altinda tasnif edilmistir.2

Yakin devire ait bir takim belgelerin Osmanli Arsivi'ne yollandigi belgelikde 3107 defter, 5284 evrak bulunmaktadir. Belgeler (ki bunlar ayni zamanda Hazine-i Hassa daireleridir) 16 konu basligina göre tasnif edilmistir.3

Yetkililerin deyimiyle, kaba tasnifi yapilmis olan arsivin bir de ince tasnifinin yapilarak katalogunun yayinlanmasi düsünülmektedir.

Belge hazinesi içinde; Hazine-i Hassa muhasebe ve yevmiye defterleri, Yildiz Sarayi silah nizamnamesi ile silah kayitlari, fotograflar, depo icmal defterleri, Meclis-i Mebusan evrak kayit defterleri, Hereke ve Yildiz porselen fabrikalarina ait kayitlar, saray çalisanlarinin maas bordrolari, kasir, kösk onarimlarina ait çizim ve tasarimlar, siirler, notalar, Mimar Vedad imzali çizimler, 2.Wilhelm'in Sultan Resad'a yolladigi mektuplar ve bunun benzeri bir çok renkli vesika bulunmaktadir. (Görülüyor ki tarihin her koluna ait nice el degmemis belge arastirmacilarini beklemektedir.)

Arastirma araci olarak hem listeler, hem de fisler kullanilmaktadir. Arsivin, mikrofilm ve mikrofis cihazlari ile donatilarak egitim veren, sergiler düzenleyen bir dokümantasyon merkezine dönüstürülmesi düsünülmektedir. Arsivde birimin ihtiyaçlarini karsilayan bir cilt atölyesi de kurulu haldedir. Arsivin yani sira, Kültür-Bilim-Tanitim birimince, sarayda bulunan mobilya, tablo, avize v.b. esyalarin fotograflari çekilerek bir envanter hazirlanmakta, buna bagli olarak bir negatif film arsivi olusturulmaktadir.4

Arsivde çalisacak olan arastirmacilar, sarayin harem dairesinde bulunan ve Abdülmecid Efendi (son halife) tarafindan kurulan Mecid Efendi Kütüphanesi'nden de yararlanabilmektedir. Has mobilyalarin bulundugu kütüphanede çesitli konulara ait Osmanlica, Fransizca basta olmak üzere Ingilizce ve Arapça 4453 kitap bulunmaktadir.5

Tarihçi ve sanat tarihçilerinin hizmet verdigi arsivde izin almak sartiyla arastirma yapilabilmektedir. Fotokopi imkaninin bulundugu arsiv, hafta içi hergün arastirmacilara ve bilgiye susamis olanlara kapisini açmis beklemektedir.

1 Vahide GEZGÖR, " Hazine-i Hassa Arsivi ve Teskilati", TBMM Milli Saraylar Daire Baskanligi Kültür, Bilim, Tanitim Merkezi Haber Bülteni, Sayi: 18, (1988), s. 4.
2 Vahide GEZGÖR, A.g.m.
3 Evrak No: 1683 Dolmabahçe Saray Arsivi,
4 Metin SÖZEN, " Bilimin Isiginda Milli Saraylar", Milli Saraylar, Sayi: 1, (1987) ss. 6-7,. Sema ÖNER, "Milli Saraylardaki Malzemenin Degerlendirilmesi ve Kültür Ortamina Katkisi", Milli Saraylar Sempozyumu Bildiri Özetleri 15 - 17 Kasim 1984, 1985, ss.168-169.
5 TBMM Vakfi, Dolmabahçe Sarayi'nda Mecid Efendi Kütüphanesi, [t.y.]. (Brosür)

Murat ÇELIK


Yayinlar Yayinlar Yayinlar Yayinlar Yayinlar Yayinlar Yayinlar Yayinlar

DEVLET ARSIVLERI GENEL MÜDÜRLÜ/Ü


Haberler Haberler Haberler Haberler Haberler Haberler Haberler Haberler

Üniversiteler

Marmara Üniversitesi: Arsivcilik Bölümü, Yüksek Lisans Programi içinde `uygulamali egitim' felsefesi dogrultusunda Üsküdar Belediyesi'ne basindan sonuna komple bir arsiv kurma isine giristi. Bu çalismaya IÜEF Arsivcilik Bölümü Yüksek Lisans ögrencilerinden bir kismi da katiliyor. MÜFEFAB'in son mezunlarindan biri Migros'ta, biri STFA Insaat'ta, biri de Hürriyet Gazetesinde kadrolu olarak ise basladi.

Istanbul Üniversitesi: IÜEFAB mezunlarindan iki kisi ManAjans-Thompson, iki kisi de IRCICA fotograf arsivinde ise basladi.

Özel Sektör

Efes Pilsen: Arsivleri konusunda danismanlik hizmeti almak üzere bir kütüphaneciyle anlastiklarini duyduk. Asli varsa Allah onlara kolaylik, sabir ve de bol para versin. Insanlar kütüphanecilikle arsivciligin farkli bir is oldugunu bir gün anlayacaklar insallah. Dilegimiz, isi ucuza getirmek için kütüphanecilerle anlasan tüm sirketlerin, paralarini sokaga attiklarini yol yakinken ve arsivleri içinden çikilmaz derecede karmasiklasmadan farketmeleri.

Konferans

Marmara Üniversitesi: 7-11 Kasim 1994 tarihleri arasinda Fransa'dan Faruk Bilici Fen-Edebiyat Fakültesi Arsivcilik Bölümü Anfilerinde Bilgi Edinme Hakki, Ticari Arsivler ve Fransiz-Türk Arsivciligi Karsilastirmasi üzerine konustu.

Seminer

IRCICA: Geçen sayida duyurmayi atladigimiz bir etkinlik, 29 Agustos-30 Ekim 1994 tarihleri arasinda yapilan "Islami Yazmalarin Kataloglanmasi ve Tasnifi Kursu (FURKAN)" idi. Bu kursun 2 Eylül, 5 Eylül ve 7 Eylül tarihli oturumlarinda; papirüs, kagit, parsömen, mürekkep ve cilt sanati ve tarihi gelisimi üzerine konusmalar yer aldi.

Sergi

Adalet Agaoglu Arsiv Sergisi: Istanbul'da gün geçmiyor ki köklerini arsivlere dayandiran, sergiledigi malzemeleri arsivlerden elde eden yeni bir sergi açilmamis olsun. Bunlardan biri de Yapi Kredi Kültür Merkezi'nde "Bir usta, bir dünya: Adalet Agaoglu" adli arsiv sergisi. Ziyaretçilerin ilgisine sunulan bu sergi ile; bir çok basariya imza atmis, yurt içi ve disi ödüller kazanmis olan A. A. okuyuculara tanitilmaya çalisilmakta.

A. A.'nun hayati kendisinden ve diger kaynaklardan derlenen malze-melerle gözönüne serilmeye çalisilmis. Sergide; A. A.'nun kullandigi gözlükler, daktilolar, aldigi ödüller, yazdigi romanlar, sahip oldugu andaçlar, çesitli yillarda ve çalismalarinda çekilmis fotograflar, pasaportlar, el isleri, kupürler, mektuplar, roman ve hikaye tasarilari, resimler v.b. irili ufakli bir çok obje yer almakta. Yapi Kredi Bankasi destegi ile düzenlenen serginin Fatma Türe tarafindan hazirlanmis 47 sayfalik güzel baskili bir de katalogu bulunmakta.

Istiklal caddesi, Yapi Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Kütüphanesi okuma salonunda 8 Kasim 1994 tarihinde açilan ve 3 Subat 1995 tarihine kadar açik kalacak olan sergiyi umariz bir an olsun ziyaret edersiniz !

Murat ÇELIK


Go to ArchiMedia Main Page

In Curriculum Vitae, Go to page: Introduction | Contact | Education | Employment | Projects | Books | Articles | Papers | Interests | MWArticles | Hobbies | Miscellaneous | Photos

In Narratus Vitae, Go to page: Introduction | Archives | Records Management | Business Management | Computers | Research | Publishing | Teaching | History | Public Relations | Medicine | Hobbies | Disaster Preparedness |